היחסים העמוקים, המורכבים והטעונים בין חולים לרופאיהם ובין רופאים לחוליהם זכו להתייחסות רבה בספרות העולם (מבולגקוב וצ'כוב, דרך כרונין ועד יורם ארבל).
רבות הן היצירות האומנותיות העוקבות אחר רופאים בקשריהם עם מטופלים. היכרותם העמוקה והאינטימית של הרופאים את החולים שבטיפולם, את סבלם, את משפחתם ואת תסכוליהם מספקת ברוב היצירות כעין תפאורה קלידוסקופית לא רק לעזרה שהם מעניקים לחולים, אלא גם להתפתחות האישית שלהם עצמם: העבודה הרפואית כתהליך שבאמצעותו הם מגיעים להבנות חדשות וחשובות על תפקידם ועל אישיותם.
הספר הוא ניסיון להתבוננות כזאת גם בספרות הרפואית העיונית-מקצועית. הוא מבוסס במידה רבה על פרסומים בספרות המדעית, אבל לא פחות, ואולי אף יותר, על ניסיוננו האישי הממושך כקלינאים ומטפלים, כחוקרים ומחנכים של סטודנטים, מתמחים ומומחים וכמדריכים לקבוצות של מטפלים.
מטרת הספר היא אפוא לשפוך אור על היבט חשוב ומרכזי בהבנת הרפואה, שהיה שרוי זמן רב מדי באפלה יחסית: יחסי רופא-חולה. אנו מציעים, הן בתיאוריה והן בשלל דוגמאות קליניות, רפואה המתרכזת בחולה הסובל כאדם וכבן משפחה, ולא רק במחלותיו. לא זו בלבד אלא שאנו מבקשים לכוון הפעם את אלומת האור גם לשותפו של החולה לקשר - הרופא - שגם הוא אדם הנתון בהקשרים אישיים ומקצועיים, וחווה קשיים והנאות סובייקטיביים ורגשיים.
אנשים תמיד רוצים לדעת מה קורה מאחורי המסיכה של הרופא, מאחורי החלוק הלבן. מה עובר בראשו ובליבו כאשר בא אליו חולה בדיכאון, חולה בהתקף לב או חולה שסובל מעייפות בלתי מוסברת. איך הוא מתמודד עם עלבון, עם חוסר אונים, עם כישלונות, טעויות והצלחות, ומה הוא מרגיש באמת בקשר עם החולים. לא פחות חשוב להתבונן במתח המקצועי, איך הוא נוצר ומתעצם, ובאילו דרכים ניתן להימנע ממנו ולטפל בו. נושאים אלה משותפים לעיתים לכל המקצועות של מטפלים ולא רק לרופאים: עובדים סוציאליים, מטפלים משפחתיים, פסיכולוגים, אחיות ופיזיותרפיסטים.
הספר נכתב על ידי ארבעה מומחים, כולם מורים ואחראים להוראה בחוגים לרפואת המשפחה בתל-אביב, בחיפה ובחטיבה הפסיכיאטרית בבאר-שבע.
החומר התיאורטי והמעשי מובא לקורא בצורה נוחה לקריאה, הכוללת סיפורים ודוגמאות קליניות. מהטרה היא להגיע ולעניין קהל מקצועי רחב של סטודנטים, מתמחים ואנשי מקצוע בכל מגוון מקצועות הבריאות והטיפול, ואף למשוך לנושאים אלה קהל משכיל רחב יותר.
|  מחיר מומלץ: 68 ש"ח | |